Daginvulling

Landgoed Tannenberg biedt een gespecialiseerde en op maat gerichte daginvulling in een inspirerende omgeving voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen met een ondersteuningsvraag. Alles is hierbij gericht op ontwikkeling in plaats van op problematisering. 

Doelgroep

  • Kinderen en jongeren met een ondersteuningsvraag (bijvoorbeeld door complex trauma) welke zodanig ingewikkeld is, dat zij op dit moment niet naar school kunnen.
  • Jongvolwassenen met een ondersteuningsvraag die thuis zitten en een beroepsperspectief missen.

Aanbod

Het aanbod is gericht op kinderen en jongeren die vastlopen op school of werk, omdat ze niet voldoende in de maatschappelijke hokjes passen en hun gedrag vaak niet begrepen wordt. Ze hebben een ondersteuningsvraag die om meer vraagt. Wij gaan graag samen met deze kinderen en jongeren op zoek naar hun eigen hokje, zodat ze wel mee kunnen draaien binnen de maatschappij. 

We hebben hiervoor een gevarieerd aanbod aan daginvulling in een natuurlijke en helende omgeving. Het seizoensritme van de tuin en de natuur op het landgoed zijn een waardevolle ondersteuning voor de persoonlijke groei van de jongeren. Elk seizoen biedt nieuwe mogelijkheden en vraagt wat van je. Hierbij bieden we zorg waar het moet en onderwijs waar het kan.

De werkplekken

Op het landgoed zijn verschillende inspirerende werkplekken. Er is een prachtige ommuurde moestuin met een grote verwarmde kas, een tuinhuis, een keramiekwerkplaats, een beeldende werkplaats, een grote en kleine keuken, een Finse Kota en het bos van het landgoed waarin gewerkt kan worden. Op deze plekken werken, naast de jongeren en hun begeleiding, een aantal vrijwilligers en professionals die hun vakkennis overbrengen. Zo is er een tuinman en komt er een vrijwilliger regelmatig in de keramiekwerkplaats prachtige dingen maken. De activiteiten geven volop aanleiding om door de symboliek van wat ze tijdens een klus tegenkomen, vanuit een ander gezichtspunt het gesprek met jongeren aan te gaan. Door de verschillende werkplekken kan een gevarieerde daginvulling worden geboden, die aansluit bij het ontwikkelings-pad van de jongere.

In de biodynamische moestuin werken we in kleine groepen en telen we groentes, kruiden en fruit voor de maaltijden. Ook telen we bloemen waar we boeketten van maken voor eigen gebruik. De grote diversiteit aan gewassen biedt ook een grote variatie aan werkzaamheden. In het landschap onderhouden we de paden zodat mensen uit de buurt er prettig kunnen wandelen. In samenwerking met Utrechts Landschap onderhouden we het landgoed waarbij we rekening houden met de natuurhistorie en de oorspronkelijke landschapselementen.

Resultaat

Daginvulling op Landgoed Tannenberg zorgt voor:

  • Ontwikkelingsperspectief en zoveel mogelijk onderwijsperspectief voor kinderen en jongeren die nu niet binnen het schoolsysteem passen.
  • Beroepsperspectief voor jongvolwassenen met (op dit moment) een ondersteuningsvraag.

Het geboden beroepsperspectief wordt niet vormgegeven vanuit een beroep of een vraag uit de markt. Samen met de jongvolwassene wordt een portfolio met potenties en interesses samengesteld, aan de hand waarvan gewerkt wordt richting een volwaardige plek in de maatschappij.

Wil je meer informatie over de daginvulling op Landgoed Tannenberg?
Neem dan contact met ons op!